Obavijest u vezi uvođenja obveze izdavanja eRačuna

Poštovani poslovni partneri,

Donesen je Zakon o izdavanju računa u javnoj nabavi. Iako se njegova primjena odnosi ponajprije na obveznike primjene Zakona o javnoj nabavi, on utječe na izdavanje računa osoba koje nisu obveznici primjene Zakona o javnoj nabavi, a koji se pojavljuju kao dobavljači naručitelja u sustavu javne nabave.

Svi dobavljači koji isporučuju dobra ili usluge obveznicima javne nabave dužni su poslati eRačun putem odabranog informacijskog posrednika. Nakon 1. srpnja 2019.godine ponuditelj više ne smije izdavati prema naručitelju račun u papirnatom obliku. Sva pravila odobravanja, evidentiranja, kontrole, priloga i sličnog koje naručitelj u svojim procesima ima za račune na papiru ostaju i za eRačune samo će se dio procesa preseliti na računalo.

Za razmjenu računa u papirnatom obliku nakon 1. srpnja propisane su stroge kazne stoga molimo sve naše partnere za razumijevanje, a ukoliko niste u mogućnosti izdavati eRačun, molimo Vas da nam isto javite jer bi u tom slučaju bili obvezni prekinuti našu suradnju.

 eRačunom se ne smatra račun koji je poslan mailom, već on treba biti poslan od strane informacijskog posrednika te stići u sandučić našeg odabranog informacijskog posrednika (FINA) u pdf i xml obliku.

Eračun treba sadržavati sve osnovne elemnte računa koji su propisani zakonom, a posebnu pažnju upućujemo na pozivanje na ugovor, odnosno, narudžbenicu.